Proffsdomare

Läser i Aftonbladet om att elitdomarna försöker förhandla till sig proffskontrakt men att man stöter på patrull ifrån SvFF. Inte oväntat egentligen för det handlar om mycket pengar.

Svenska elitdomarförbundet med Martin Hansson i spetsen driver det här frågan och jag förstår dom naturligtvis. Det kan sannerligen inte vara lätt att hitta ett arbete som går att kombinera med att vara elitdomare. Det krävs att man är på plats minst 3 timmar innan match, resorna är många gånger långa och när du väl kliver in på planen ska du prestera på topp jämt.

Problemet är för mig bara var man ska dra gränsen. Rimligtvis kommer man att låta dom domare som redan idag klassas som bäst att få den första chansen att bli proffsdomare. Vilket då rimligtvis kommer att göra dom ännu bättre matchledare och slå vakt om sina proffspositioner. Och oavsett hur många man till slut utökar antalet proffs med så kommer de som kommer underifrån och konkurerar att slåss med de etablerade domarna på helt olika villkor.

Sen har vi också problemet med FIFA-domarna. Vi har i Peter Fröjdfeldt en domare av mycket hög internationell klass. Han har fått många förtroenden i viktiga internationella matcher. Men i allsvenskan kan jag inte alls säga att han har dominerat på det sättet som man borde kunna förvänta sig av en sådan domare. I alla fall inte i den vanliga serielunken, möjligtvis i heta stockholmsderbyn.
Det var likadant med Anders Frisk efter hans framgångar med EM-final o s v. Det är väl inte konstigare än att jag har lättare att ladda för en match i femman än i reserv klass 4.

Men låt oss säga att man skulle göra som i ishockeyn och inleda ett pilotprojekt med två proffsdomare så ser jag ju ingen annan rimlig möjlighet än att Martin Hansson och Peter Fröjdfeldt kommer att få de två platserna. Men om de tendenser jag beskriver ovan håller i sig så kommer det ändå att bli konstigt.

Sen finns det massa praktiska problem. Låt oss säga att man plockar ned någon som heltidsdomare. Kommer man att vara denne behjälplig med att hitta ett nytt jobb som passar hans domarkarriär? Vad ska domarna göra hela vintern när det inte är någon säsong? Ska de ha betalt för att bara sköta sin försäsongsträning eller ska deras anställning gälla bara under pågående säsong?

I slutändan så har ändå en allsvensk domare närmare 7000 per match plus reseersättning, restidsarvode, traktamente och ersättning för förlorad arbetsinkomst. Och räknar man på en match per omgång för de flesta och 32 omgångar i år så går det ju inte direkt någon nöd på våra domare. Dessutom om de får komplettera med några internationella uppdrag (välbetalda) så är nog steget mellan att ha dömandet som hobby och yrke ganska marginell.

Kommentarer
Postat av: EDK

Tack för dina synpunkter. Det är mkt som stor på spel och som Bosse Karlsson säger så rör det sig om mkt mer än bara pengar.
Du verkar bra insatt i frågan, men jag vill ändå korrigera dina kommentarer gällande den ekonomiska ersättningen. För det första så ingår förlorad arbetsersättning i arvodet.
Av dom 30 0mg som det nu blir i år, så är det ju så att domarna inte dömmer varje omg i allsvenskan.
Att vara på plats tre timmar innan match är vad det står i SvFF kalender, men detta håller inte helt teoretiskt. Domarna kan/får inte ta "sista tåg eller flygförbindelse, utan dom måste ha ett alternativt resealternativ, vilket innebär att domaren är på plats på matchorten runt middagstid varje omg. för att sedan vila på ett dagrum alt. övernattning. Tiden idag för att utföra ett uppdrag ligger på ett snitt mellan 1-1,5 arbetsdag.
Tittar vi dessutom på hur allsvenskan ser ut iår med två omg i veckan, så innebär detta att ex vis Fröjdfeldt kommer vara borta 2-3 dagar i veckan från sitt arbete. Till detta kommer ev utlandsuppdrag eller andra "profileringsuppdrag" för domarrollen.
Vilken arbetsgivare vill i längden ha sådana medarbetare ? Många av vår kommande stordomare står i dag i valet och kvalet att fortsätta dömma fotboll eftersom dom inte klara av sin civila karriär ocg sin familje situation.
Svensk fotboll måste inse att vi inte lever på 70-talet där både spelare och domare jobbade på "bruket". Idag är det bara domarna som gör det...

/EDK

2008-03-19 @ 17:05:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0